Жителі Київщини не повинні ні в кого питати дозволу на зміну газопостачальника, – Василь Володін

Вівторок, 26 січня 2021, 09:35 11577 0

Жителі Київщини мають право вільно обирати газопостачальників. Вони можуть вирішувати це питання самостійно й не повинні запитувати дозволу на від’єднання.

На цьому наголосив очільник облдержадміністрації Василь Володін сьогодні, 25 січня.

«Ніхто не може заборонити змінювати постачальника газу чи залякувати через це повним відключенням від мережі. Це абсолютно неприпустима ситуація. В Україні діє ринок газу, тому кожний житель Київщини може в будь-який змінити компанію на ту, яка пропонує більш вигідні умови. І попереджувати чи питати дозволу на це ні в кого не потрібно. Якщо ж надходять погрози чи залякування, слід обов’язково звернутись до поліції», – зазначив Василь Володін.

У Міністерстві енергетики України уточнюють, що поки триває зміна постачальника, споживачу не можна відключати газ.

Сам процес триває близько трьох робочих тижнів. У цей період контактувати зі старим постачальником не потрібно.

Через шість тижнів старий постачальник має виставити остаточний рахунок за спожитий газ, який треба сплатити упродовж 10 днів після отримання. Якщо ж споживач не погоджується із таким рахунком, тоді питання вирішується в судовому порядку.

Зі свого боку новий постачальник має надіслати клієнту повідомлення щодо дати, з якої почне надходити природний газ. Для цього відведений 20-денний термін, однак деякі постачальники можуть повідомити про це швидше.

Якщо ж подані до заяви документи потребують уточнення, новий постачальник протягом п’яти робочих днів надішле споживачу відповідний письмовий запит.

При цьому відсутність індивідуального газового лічильника не є перешкодою для зміни постачальника.

Повідомляє пресслужба Київської ОДА