Skip to Content

УВАГА! ВАЖЛИВА ІНФОРМАЦІЯ!

У зв’язку із виявленням у реперній точці відбору проб води у річці Інгул м.Миколаєва Vibrio cholerea 0.1, біовар Eltor, серовар Ogava під час проведення планового соціально-гігієнічного моніторингу води відкритих водойм на наявність збудників інфекцій. Культуру підтверджено Одеським протичумним інститутом ім. І. Мечникова.

За вказаним фактом в Миколаївській облдержадміністрації відбулась екстрена нарада комісії ТПНС. В ході наради відповідними структурами було поінформовано, що наразі не зафіксовано жодного випадку захворювання серед населення. Разом з тим, керівництво ОДА, розуміючи усю серйозність ситуації, наполягло на невідкладному проведенні профілактичних заходів і інформуванню громадян.

Холера - це гостре інфекційне захворювання, що відноситься до особливо небезпечних інфекцій. Збудником холери є холерний вібріон (Vibrio cholereа). По механізму передачі холера являється типовою кишковою інфекцією із розповсюдженням збудників через воду, харчові продукти та побутовим шляхом. Причиною зараження бувають також мухи, які на лапках переносять холерні вібріони на харчові продукти.

Збудник холери стійкий в навколишньому середовищі. У водоймищах, харчових продуктах, на предметах побуту може зберігати життєздатність до 2-х тижнів. І у морській воді – близько місяця, а при низькій температурі – значно довше.

Єдиним джерелом розповсюдження інфекції є хвора людина, яка виділяє холерні вібріони в навколишнє середовище з випорожненнями, рідше з блювотними масами.

З моменту зараження до появи перших клінічних симптомів холери проходить від 6 годин до 3 діб.

Клінічно виражена форма холери характеризується стрімким виникненням проносу і рвоти, які при відсутності лікування призводять до сильного обезвожування і обезсолювання організма, різкого порушення кровообігу, припинення сечовиділення, характерна поява судом, порушення обміну речовин, пригнічення функції центральної нервової системи з розвитком коми.

Виділення хворих поступово набирають вигляду рисового відвару з запахом тертої картоплі чи риби. У більшості хворих блювання починається після проносу, часто фонтаном, не приносить полегшення хворому. Пронос не супроводжується болями в животі, температура може бути знижена до 35°С.

Хворі зі стертими формами холери та здорові носії становлять найбільшу загрозу в розповсюдженні інфекції.

Більшість випадків захворювань виникає з вини самих людей через порушення елементарних правил гігієни: люди забувають мити руки, вживають немиті овочі та фрукти, купаються і ловлять рибу в заборонених місцях, купують продукти у випадкових, не пристосованих для цього місцях, несвоєчасно звертаються до лікаря.

Таким чином, багато що в запобіганні холери залежить від кожного окремо. Якщо виконувати необхідні правила, можна запобігти розповсюдженню захворювання.

З метою профілактики необхідно вживати питну воду гарантованої якості, безпечні в епідемічному розумінні харчові продукти (виключити купівлю продуктів у випадкових осіб) та дотримуватись правил особистої гігієни (мити руки перед їжею і приготуванням їжі, а також після відвідування туалету). Овочі та фрукти після миття проточною водою обов'язково обдавати окропом; купатися лише в дозволених місцях!

Шановні жителі м.Фастова та Фастівського району! В зв’язку з небезпекою захворювання на холеру просимо обмежити купання та споживання рибопродуктів, особливо придбаних в місцях стихійної торгівлі.

У випадку виявлення перших ознак захворювання не займайтесь самолікуванням, а терміново зверніться до найближчої лікувальної установи за допомогою медпрацівників.

Пам’ятайте: хворобу легше попередити, ніж лікувати. Бережіть своє здоров’я і здоров’я близьких, а особливо дітей. Прислухайтесь до вищевказаних порад.

Фастівське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Київській області